Laitoskokki: Unicafen johtaja pilkkoo ilman snorkkelia

T:Teksti:

Anteeksiantamatonta. Unicafen johtaja Arja Kosonen on myöhässä.
    ”Olen vielä Kaisaniemen metroasemalla”, Kosonen vastaa puhelimeensa, kun kyselen jo ovikoodia.
    Pian Kosonen saapuu kassi täynnä ruismakaronia. Lasten taksvärkkikuulumiset ja essu on hetkessä vaihdettu. Tarjolla on tänään makaronilaatikkoa.
    ”Ruokani ovat joka kerta eri makuisia. Lapseni eivät voi sanoa, että onpas taas äidin makuista, koska reseptiikkani vaihtelee sen mukaan, mitä kaapista löytyy.”
    Kosonen aloittaa vaikeimmasta, eli sipulin ja purjon pilkkomisesta.
    ”Käyn yleensä jossain vaiheessa pesemässä silmäni. En käytä uimalaseja tai snorkkeleita niin kuin jotkut ystäväni. ”
    Kanamunia ei löydy munamaitoon.
    ”Opiskelijan jääkaapissakaan ei aina ole kaikkea, joten ruokakerma saa ajaa saman tehtävän.”
    Kosonen selostaa rinnalla myös kasvisreseptiä ja kyselee tarkkaan vieraan mahdollisista erikoisruokavalioista. Unicafessakin ruokalistoja suunnitellaan syöjien mukaan.
    ”Viikissä menee paljon lihaa ja Metsätalolla filologit suosivat kasvisvaihtoehtoa.”
    Makaronien ja jauhelihan päälle uunivuokaan Kosonen tyhjentää jääkaapin juustot.
    ”Tähän päälle käy kaikki vähän vanhemmatkin juustot raasteeksi.”
    Lisukesalaatti syntyy hetkessä. Salaattikerän ulommaiset lehdet Kososen tytär hakee kääpiökaneille.
    ”Salaatissa on yleensä niitä aineksia, mitä muistan kaupasta ostaa.”
    Kosonen mobilisoi perheensä kattamaan pöydän. 8-vuotias poika taittelee unikkoserviettejä ja teini-ikäinen tytär kattaa lautasia pöytään.
    Makaronilaatikko maistuu – no, makaroni laatikolta. Koska se on saanut kiinteytyä uunissa vain hetken, on koostumus sopivan letkeä. Jämäjuustot tuovat miedosti maustettuun laatikkoon makua.
    Erityiskiitoksen Kosonen saa lisukkeista. Tarjolla on Krakovan-matkalta tuotua juustoa ja puolalaista leipää. Jälkiruokakahveja säestävät islantilaiset lakritsisuklaakonvehdit.

Maria Ruuska

Kososen makaronilaatikko

(neljälle)

sipuli
pala purjoa
ruokakerma
400g jauhelihaa/vedessä turvotettua soijarouhetta
lihaliemikuutio ja pippuria
ruismakaronia
juustoraastetta
öljyä

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Pilko ja ruskista sipulit. Lisää joukkoon jauheliha tai kuumassa vedessä turvotettu soijarouhe. Mausta seos mustapippurilla ja lihaliemikuutiolla. Keitä makaronit melkein kypsiksi. Sekoita jauheliha ja sipuli makaroneihin. Valele vuoka öljyllä ja asettele seos tasaisesti vuokaan. Kaada ruokakerma vuokaan ja ripottele päälle juustoraastetta. Laita vuoka uuniin kiinteytymään noin kymmeneksi minuutiksi.

Maku 3/5
Esillepano 3/5
Viihtyvyys 5/5

Katso kaikkien kampusjulkkisten reseptit ja kokkaustaidoista jaetut tähdet